Historia słodkości

Słodycze to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Najchętniej sięgamy po nie pomiędzy posiłkami. Wszystko się kiedyś zaczęło i podobnie słodycze, kiedyś pojawiły się po raz pierwszy. Nie wiemy jednak jednoznacznie, kiedy miało to miejsce. Znane są informacje o ich występowaniu już w czasach starożytnych. Jednak nie wiemy dokładnie, kiedy miało to miejsce. Mimo wszystko stanowią one jedną z naszych największych słabości, bo najczęściej im więcej ich jemy, tym więcej chcemy.

Jak to było w starożytności?

W tamtych czasach nie znano jeszcze cukru jako takiego. Nie potrafiono pozyskiwać go z buraków czy z trzciny cukrowej. Jednak radzono sobie inaczej, już wtedy poszukiwano osłody w życiu codziennym. W tych odległych nam czasach za słodycze uważano owoce czy też orzechy, które zamaczano w miodzie. Przypuszczalnie pierwsze słodycze pochodzą od starożytnych Egipcjan, którzy do swoich słodyczy dodawali również słodkie ziarna z drzewa świętojańskiego. Starożytna Grecja oraz Rzym to zupełnie inne wyobrażenie słodyczy niż dzisiejsze. W miodzie obtaczane były również kwiaty i łodygi roślin.

Średniowieczne słodkości

W czasach średniowiecznych słodycze z pewnością nie należały do powszechnych przekąsek ludności. Raczenie się słodkimi w smaku daniami, było regularne jedynie w niektórych sferach. Popularne były galaretki oraz konfitury owocowe. Chętnie podawanym deserem było grzane wino z drażetkami i dojrzałymi serami. Jednak z biegiem lat w tym daniu zachodziły znaczące zmiany, gdyż uzupełniane było o owoce, które obtaczano w cukrze, miodzie lub syropie, pojawiły się również przygotowywane z owoców pasty. Na popularności zyskiwały również takie słodkości jak wafle, naleśniki z angielskim syropem custard, dania wykonane z migdałowego mleczka lub ciasta.

Czasy odrodzenia coraz słodsze

W czasach odrodzenia, czyli renesansu pojawiły się nowe miasta, które słynęły ze wspaniałych słodkości. Mowa o Genui czy Wenecji. Dla XVII wiecznej arystokracji najlepszym i najpopularniejszym deserem były lody, można było spotkać się ze specjalnie przygotowanymi podziemnymi komnatami, które dzięki niskiej temperaturze umożliwiały ich przechowywanie. Pyszności i słodkości w tym czasie były dostępne jedynie dla najbogatszych. Dostępne były m.in. pierwsze praliny, makaroniki z nugatem lub migdałowe, popularny był również deser, na który składał się syrop cukrowy z miodem, ubita piana z białek, orzechy oraz czekolada.

Bliżej współczesności

Cukierniczki były dość powszechne już w XIX wieku. Jednak początkowo znano jedynie cukier trzcinowy, który do naszego kraju musiał być sprowadzany. Był to towar eksportowy i drogi, dostępny dla najbogatszych, ale również okazjonalnie. W tym czasie cukierniczka przypominała puszkę, gdyż była zamykana na kłódkę. Bardziej powszechne były słodycze z dodatkiem miodu i owoców, jak również czekolady. Dopiero gdy opracowano metodę pozyskiwania cukru z buraków, stał się u nas powszechny i zaczął gościć niemal na każdym stole. Teraz wybór słodkości mamy tak przeogromny, że nieraz potrzeba sporo czasu, żeby zdecydować, na jaką przekąskę mamy ochotę.

Skład zastawy kawowej

Odpowiednia zastawa do kawy czy herbaty powinna znaleźć się w każdym domu. Nawet jeśli nie podejmujemy regularnie gości, to sami […]

Historia cukiernicy

Pojawienie się cukiernic na stołach ma swój początek w XIX wieku. W tym czasie odnotowana była rosnąca popularność serwisów do […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *